Konvencija SDA: Za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran Šefik Džaferović

Na Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, Šefik Džaferović izabran je za kandidata za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima.

Konvencija SDA: Za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran Šefik Džaferović

Na Konvenciji Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, Šefik Džaferović izabran je za kandidata za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima.

Džaferović je izabran tajnim glasanjem članova Konvencije, osvojivši 104 glasa, naspram 87 koliko je dobio jedini protivkandidat Safet Softić. Bilo je i 22 nevažeća listića.

Nakon što je odabran za stranačkog kandidata za najveću državnu funkciju na izborima Džaferović je istakao kako je uvjeren da će SDA ostvariti sve svoje izborne ciljeve.

“Nakon jedne demokratske procedure, u kojoj je svoj glas i svoj stav moglo da iznese veliki broj najodgovornijih ljudi u SDA, ovo je danas bio završni čin. Kao osoba koja je dobila većinsko povjerenje Konvencije SDA sam počašćen tim činom i postupkom. To za mene predstavlja veliku čast, ali i veliku obavezu i odgovornost. Uvjeren sam da će SDA, kao najjača bh. politička stranka, kao najorganiziranija politička stranka u BiH, realizirati sve svoje izborne ciljeve, to jeste da će biti vodeća politička stranka u BiH i nakon narednih izbora i da će kandidat SDA za član Predsedništva BiH ubedljivo pobediti na opštim izborima“, kazao je Džaferović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH otvoreno je rekao da je u tajnom glasanju između dva kandidata pobedio njegov favorit.

“Gospodin Džaferović je čovjek koji vjerovatno najbolje poznaje funkcionisanje ove države, političke odnose u njoj, jako kvalitetan kadar. U šali sam mu rekao da mu neće trebati kabinet. Čovjek ne da poznaje zakone i strukturu države, nego je radio i kreirao te zakone. Tako da mislim da smo dobili jedno jakog kvalitetnog i ozbiljnog kandidata i da je to dobitak i za ovu državu“, kazao je Izetbegović te dodao da Džaferoviću želi pobjedu na izborima, ne samo zbog njega, nego i zbog građana BiH.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je na nedavnoj sjednici Predsjedništva SDA odustao od kandidature za Predsjedništvo BiH, a nekoliko dana nakon toga je i Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra u Sarajevu odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Tako su u igri za kandidata SDA za člana Predsedništva BiH iz bošnjačkog naroda na predstojećim izborima ostali Džaferović i Softić. Na današnjoj Konvenciji SDA tajnim odlučeno je da to bude Džaferović.

Ranije je Predsedništvo SDA utvrdilo da će kandidat za predsednika, odnosno potpredsednika Republike Srpske biti Ramiz Salkić, a danas je to Konvencija zvanično potvrdila.

Konvenciju SDA je sazvao predsednik Izetbegović. Prema Statutu SDA, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsedništva, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsedništva Asocijacije žena SDA, predsednici opštinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija stranke, te poslanici i delegati SDA u državnim i entitetskim zakonodavnim organima.

Na Konvenciji je obeležena i 28. godišnjica od osnivanja SDA.Povezane vesti