Balkanske Aktuelnosti 24/2018

Atina priznaje verski identitet Turaka, ali kada je u pitanju etnički identitet onda ga odbija uz retoriku ¨Nema turske manjine, postoje grčki muslimani¨. Zbog toga postoje velike restrikcije u vezi korištenja termina ¨Turčin¨ i ¨Turski¨.

Balkanske Aktuelnosti 24/2018

Balkanske Aktuelnosti 24/2018

 

Nils Torvalds, zastupnik u Evropskom parlamentu finskog porekla, održao je govor 16. maja 2018. godine rekavši da Turci u Zapadnoj Trakiji nisu dobili svoja prava te da Grci ne priznaju njihov etnički identitet. Torvalds je kazao da i pored odluka Evropskog suda za ljudska prava koje su donesene protiv Grčke, nije došlo do poboljšanja u pravima koja trebaju uživati Turci iz Zapadne Trakije.

Nakon Bugarske, Grčka je zemlja u kojoj najviše žive Turci. Pretpostavlja se da u Zapadnoj Trakiji, regiji na severoistoku Grčke, živi oko 150 hiljada Turaka. Grčki zvaničnici, umesto da postojanje Turaka u Zapadnoj Trakiji vide kao svoje prirodno bogatstvo, oni ih već duže vreme smatraju pretnjom i opasnošću. Do početka 1990-tih godina, Grčka nije zabeležila nikakvu promenu u politici koju je vodila prema Zapadnoj Trakiji. Nakon ovog datuma, grčki zvaničnici su počeli da smanjuju politiku pritiska prema Turcima. Pre svega, kao najvažnija zbivanja trebaju se navesti: ukidanje provedbe ¨zabranjena zona¨ kojoj je bilo godinama zabranjen pristup za 40 hiljada Turaka; ukidanje 19. tačke zakona o državljanstvu Grčke kojom se reguliše izbacivanje Turaka iz grčkog državljanstva a sve u cilju smanjena broja Turaka u Zapadnoj Trakiji; smanjenje ekonomskih pritisaka kojim su se Turci osiromašivali i uspostavljanje stalnog kontigenta za manjine na grčkim univerzitetima.

I pored ovih pozitivnih zbivanja, Turci u Zapadnoj Trakiji su se i dalje suočavali sa raznim problemima. Temeljni problemi u Zapadnoj Trakiji na današnjici su sledeći: korištenje imena ¨Turčin¨, problem muftijstva, problem obrazovanja, problemi u vezi političkih prava, patriotizam, problemi u vezi pravednog suđenja i ekonomski problemi.

Atina priznaje verski identitet Turaka, ali kada je u pitanju etnički identitet onda ga odbija uz retoriku ¨Nema turske manjine, postoje grčki muslimani¨. Zbog toga postoje velike restrikcije u vezi korištenja termina ¨Turčin¨ i ¨Turski¨. Grčka iznosi i velike probleme u vezi korištenja prava u vezi verske slobode. Grčki zvaničnici ne priznaju verske lidere koje su izabrali Turci i na njihovo mesto imenuju pripadnike manjina koji idu njima u korist čime pokušavaju kontrolisati muslimane.

Sporazumom u Lozani potpisanim 24. jula 1923. godine, koji se smatra i ustavom Turaka iz Zapadne Trakije, obrazovanje turske manjine poseduje autonomni status. No, u provedbi nije tako pa su turski studenti u velikoj meri lišeni prava na obrazovanje i različitim administrativnim uredbama i birokratskim provedbama im se uskraćuje to pravo. Pravo Turaka na političku organizovanost je također uskraćeno. Činjenica da mnogi Turci nisu uspeli povratiti državljanstvo nakon što je ukinuta 19. tačka u zakonu o državljanstvu i nepravedne provedbe u vezi pravosudnih prava su samo neki od problema sa kojima se suočavaju Turci u Zapadnoj Trakiji. Osim toga, grčka uprava je također nezainteresovana i osmanskim nasleđem koje predstavlja neizostavni deo Turaka iz Zapadne Trakije. Turskim udruženjima u Zapadnoj Trakiji su u velikoj meri uskraćena prava na autonomni status.

Zapadna Trakija je jedna od najnazadnijih ekonomskih regija EU. Podaci grčkog Zavoda za statistiku pokazuju da je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u regijama koje se nazivaju ¨istočna Makedonija i Zapadna Trakija¨ za 40% manja od prosečnog bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika u zemlji uopšte. Polazeći od činjenice da skoro 80% Turaka iz Zapadne Trakije živi u ruralnim predelima i da se bavi poljoprivredom i stočarstvom pokazuje da je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u ovoj regiji mnogo manji od prosečnog. Osim toga, treba napomenuti i to da se ekonomska kriza, koja je poslednjih godina pogodila Grčku, u velikoj meri odrazila i na Turke u Zapadnoj Trakiji.

50% turskih porodica u Zapadnoj Trakiji se bavi proizvodnjom duvana. Činjenica da je EU smanjila doprinose za ovaj sektor te porezi i osiguravajuće polise koje se naplaćuju, utiču na nazadovanje ovoga sektora.

I pored niske stope napretka u Zapadnoj Trakiji, regije u kojima uglavnom žive Turci slabo iskorištavaju fondove EU. U nekim izveštajima se ističe da se najveći deo fondova EU, odvojen za Zapadnu Trakiju, koristi u južnim regijama gde žive Grci.Povezane vesti