Van der Bellen: Potrebni hrabrost i vizija svih strana za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU

Na osmom Beogradskom bezbednosnom forumu, predsednik Srbije ukazao je na potrebu snažnije uloge EU na Zapadnom Balkanu, ali i na to da same zemlje moraju da ponude nešto održivo za budućnost

Van der Bellen: Potrebni hrabrost i vizija svih strana za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU

Zemlje Zapadnog Balkana moraju još dosta da rade na putu ka Evropskoj uniji, a da bi postale deo Unije potrebne su hrabrost i vizija tih zemalja, ali i same EU, izjavio je danas predsednik Austrije Alexander Van der Bellen u Beogradu, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao na potrebu snažnije uloge EU na ovom prostoru, ali i na to da region mora da ponudi nešto održivo za budućnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Na panelu "Zapadni Balkan i Evropska unija" u okviru osmog Beogradskog bezbednosnog foruma, predsednik Austrije naveo je da su potrebne hrabrost i vizija svih strana kako bi Zapadni Balkan postao deo EU - kako kandidata za članstvo, tako i svih članova Unije.

On je naveo da nije došao da drži lekcije, naprotiv, svestan je i svih problema same Unije, kao i toga da su zemlje Zapadnog Balkana prošle kroz značajne ekonomske i političke promene, ali da je ideja da je za naciju bolje da ostane sama pogrešna.

"Srbija je ključni igrač za stabilnost i bezbednost regiona, ali i puta tog regiona ka EU. Očigledno je, međutim, da i pre priključenja EU, neke temeljne stvari treba da se ukorene u društvu. Bilateralni problemi, granični problemi, kao i unutrašnji problemi i prepreke za trgovinu, sve to treba da se uradi i reši i pre ulaska. Zemlje koje ulaze u Uniju moraju još mnogo toga da urade, ali se nadam da će EU i dalje ostati prisutna ovde kao vizija", rekao je.

Kako je objasnio, Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana treba da se pridruže preoblikovanju EU i pre samog članstva.

Govoreći o Srbiji i pitanju Kosova, on je kazao da ostaje optimističan, jer lideri u zemlji se zalažu za dijalog, a ne održavanje zamrznutog konflikta, za šta je potrebna hrabrost, ali ta hrabrost nije samo za političare i predsednike država, već i za građane i sve učesnike društva.

"Ostajem optimističan, lideri u Srbiji donose određene mere i shvatili su da bez vizije i dijaloga o ovoj viziji nema budućnosti", dodao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da održavanje Foruma potvrđuje potrebu osiguranja bezbednosti i održavanja mira u regionu, kao i obezbeđivanja mira i sigurnosti dalje u svetu.

"Nakon neuspešnog referenduma u Makedoniij, izbora u Bosni i Hecegovini, usuđujem se da kažem da nam je potrebno da imamo snažniju ulogu Evropske unije, inače EU neće biti taj tip sna i spona demokratije, slobode i svega drugog čemu težimo", rekao je.

On je ukazao na neophodnost toga da se ponudi nešto održivo za sve ljude na Zapadnom Balkanu.

"Moramo da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu i moramo da ponudimo nešto održivo za budućnost Zapadnog Balkana, ne samo Bosna, ne samo Makedonija, ali ako potcenimo moć naroda i njihovo razočaranje, veoma se plašim da nećemo moći da održimo bezbednost i mir u narednih 20 godina", rekao je.

Prema njegovim rečima, Srbija će učiniti sve što može i što je u njenoj moći da sačuva mir i bezbednost u regionu i da razvije dobrosusedske odnose sa svima u regionu.

"Srbija će ostati čvrsto na putu ka EU, a ono što sam pričao o EU je ono što vidim unutar zemlje, ali i kada odem u Brisel, jer ranije kad sam išao svi su slušali sve, a sada Italija ne sluša Francusku i postoje drugi primeri", izjavio je.

Upitan kakav je odnos Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu, Vučić je odgovorio da su odnosi SAD i Srbije dobri, da su suprotni stavovi kada je reč o Kosovu i formiranju Vojske Kosova, ali da zvaničnici "sad makar žele da čuju šta srpska strana ima da kaže".

"Nemam ogromna očekivanja, ali imam nadu", istakao je, dodavši da ekonomski rast, ali i pronalaženje rešenja za otvorena pitanja nije moguće bez SAD, kao ni Rusije.

Predsednik Austrije boravi od juče u dvodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje se sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.


Tagovi: Beograd

Povezane vesti