ECA se protivi odluci FIFA-e o proširenju Svetskog prvenstva

Evropsko udruženje klubova ponavlja da u načelu nije za proširenje Svetskog prvenstva. Ne vidimo, navode, zakonsku osnovu za promenu postojećeg formata sa 32 reprezentacije koji se pokazao kao savršena formula iz svake perspektive.

ECA se protivi odluci FIFA-e o proširenju Svetskog prvenstva

Evropsko udruženje klubova (ECA) potvrdilo je svoj stav protiv proširenja Svetskog prvenstva u fudbalu sa 32 na 48 reprezentacija.

Veće Svetske fudbalske federacije (FIFA) donelo je odluku da na Svetskom prvenstvu 2026. godine učestvuje 48 reprezentacija, koje će biti podeljene u 16 grupa sa po tri tima. Pre toga 2018. godine u Rusiji i 2022. u Kataru igraće 32 selekcije po starom formatu sa osam grupa sa po četiri ekipe.

“Evropsko udruženje klubova ponavlja da u načelu nije za proširenje Svetskog prvenstva. Ne vidimo zakonsku osnovu za promenu postojećeg formata sa 32 reprezentacije koji se pokazao kao savršena formula iz svake perspektive. Sumnjivo je hitno donošenje tako važne odluke, čak devet godina pre nego što će postati primenjiva, i to bez uključivanja aktera koji će biti direktno pogođeni ovom odlukom“, kaže se u saopštenju ECA.

Navode da “razumiju da je ova odluka donesena iz političkih razloga, a ne sportskih i pod velikim političkim pritiskom, što je nešto za šta ECA smatra da je žalosno".

"ECA će detaljno analizirati uticaj i posledice novog formata, te razmatrati ovu temu na sledećem sastanku Izvršnog odbora krajem januara“, naglašeno je iz ECA.

Veće FIFA-e je u Cirihu jednoglasno donelo odluku da od 2026. godine na Svetskom prvenstvu igra 48 reprezentacija.

Prema novom sistemu takmičenja selekcije će biti podeljene u 16 grupa sa po tri ekipe, a po dve prvoplasirane će se plasirati u naredni krug takmičenja, kada kreće nokaut faza.

Svetski šampion 2026. godine će za naslov morati da odigra sedam utakmica, identičan broj kao i po sadašnjem formatu.Povezane vesti