Novi Sad: Evropsko prvenstvo u karateu dosad u znaku turskih takmičara

Posle trećeg dana prvenstva, a prvog dana borbi za medalju, Turska je najuspešnija zemlja sa sedam osvojenih medalja ispred Francuske, Španije i Švajcarske.

Novi Sad: Evropsko prvenstvo u karateu dosad u znaku turskih takmičara

U Novom Sadu završen je treći, pretposlednji dan, 53. evropskog prvenstva u karateu koji je bio u znaku borbi za medalje i Turske, čiji su takmičari osvojili dve zlatne, srebrnu i četiri bronzane medalje. Turska tako i kao selekcija zauzima prvo mesto po uspehu na ovom šampionatu.

Serap Ozčelik Arapoglu osvojila je zlato u karate borbama za žene ispod 50 kilograma, koja je u finalnoj borbi pobedila Betinu Plank iz Austrije, dok je drugi turski takmičar koji se popeo na najviše postolje Burak Uygur, koji je u finalnom nadmetanju bio bolji od srbijanskogtakmičara Stefana Joksića u kategoriji do 67 kilograma. 

U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 55 kilograma evropska prvakinja postala je ukrajinska Anželika Terliuga, koja je u finalnoj borbi bila bolja od hrvatske takmičarke Alesandre Hasani. U kategoriji do 61 kilograma najbolja je bila Lucija Ignace iz Francuske, a u kategoriji do 68 kilograma Elena Kvirići iz Švajcarske.

U kategoriji preko 68 kilograma najbolja je Francuskinja Ana Laure Florentin. 

U muškoj konkurenciji radovao se Makedonac Emil Pavlov, koji je bio najbolji u kategoriji do 60 kilograma, Azerbejdžanac Rafael Aghajev, koji je pobedio u konkurenciji do 75 kilograma, kao i Italijan Mišel Martina koji je bio najbolji u kategoriji do 84 kilograma.

U najtežoj kategoriji, iznad 84 kilograma, karatista iz Bosne i Hercegovine Ivan Klepić okitio se najsjajnijim odličjem. U finalnoj borbi savladao je Šahina Atamova iz Azerbejdžana. 

U takmičenju u katama i u muškoj i u ženskoj konkurenciji zlatna medalja završila je oko vrata španskim takmičarima Damjanu Hugu Kvintera Kapdevili i Sandri Sančez Haime. Ali Sofuoglu osvojio je srebrnu medalju u demonstraciji karate veština. 

Najupešnije u timskim borbama su Švajcarkinje, koje su u poslednjoj borbi dana na tatamiju Sportskog i poslovnog centra Vojvodina pobedile reprezentativke Italije rezultatom 2:0.

Posle trećeg dana prvenstva, a prvog dana borbi za medalju, Turska je najuspešnija zemlja sa sedam osvojenih medalja ispred Francuske, Španije i Švajcarske. Najviše medalja osvojila je Italija – osam, od čega jednu zlatnu, tri srebrne i četiri bronzane, ali ih po ukupnom uspehu to stavlja tek na peto mesto generalnog plasmana.

 Povezane vesti