Strana štampa

Pregled strane štampe

Strana štampa

 

Iranska novinska agencija IRNA u vesti pod naslovom ¨Erdogan: Nećemo dozvoliti da se na našim južnim granicama formira teroristički koridor¨ prenosi da je predsednik R.T.Erdogan izjavio da Turska neće dozvoliti da se na njenim južnim granicama i severnim sirijskim regijama formira teroristički koridor. ¨Svesni smo da se vode pripreme. Ako danas ostanemo nemi u budućnosti će se ova sumnjiva struktura i formirati¨, rekao je Erdogan.

Ruske novine ROSSIYSKAYA GAZETA u vesti pod naslovom ¨Turska izrazila želju da zajedno sa Rusijom vrši proizvodnju vazdušnog odbrambenog sistema S-400¨ prenosi da je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio da Turska želi zajedno sa Rusijom proizvoditi odbrambeni vazdušni sistem S-400.

¨Postigli smo dogovor u vezi zajedničke proizvodnje na dugoročnom planu. Ako Rusija ne bude želela mi ćemo to uraditi sa nekom drugom zemljom. No, zvanično nismo dobili negativan odgovor. Putin je sam rekao da bi mogli zajednički delovati. Tehnologija se razvija iz dana u dan i uskoro će se početi proizvoditi sistem S-500. No, sadašnji dogovori obuhvataju komplekse S-400¨, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Italijanska ANSA u vesti pod naslovom ¨Konflikt SAD i Turske... Suspenzija viza će kratko trajati¨ prenosi da nakon što je prošle sedmice u Istanbulu uhapšen uposlenik američkog konzulata koji je povezan sa terorističkom organizacijom FETO, da je obostrano suspendovano izdavanje viza.

Egipatski list EL AHRAM u vesti pod naslovom ¨Turska u Somaliji¨ prenosi da 200 turskih oficira edukuje 1500 vojnika u turskoj vojnoj bazi u Somaliji. Cilj edukacije da se obuči snažna somalijska vojska koja će preći na mesto Afričke unije u Somaliji. Paralelno tome, Turska razvija i trgovinski obim sa ovom zemljom.

 Povezane vesti