Rex Tillerson: Trebamo sarađivati sa predsednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom

Nakon što ga je Trump prikazao kandidatom za ministra spoljnih poslova, Tillerson je na sastanku Komiteta za vanjske odnose u Senatu odgovorio na pitanja senatora u vezi vanjske politike SAD-a

Rex Tillerson: Trebamo sarađivati sa predsednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom

¨Kada je u pitanju Sirija trebamo sarađivati sa predsednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska je naš stari NATO saveznik¨, izjavio je Rex Tillerson, političar kojeg je novi predsednik SAD-a Donald Trump prikazao za kandidata za ministra spoljnih poslova.

Nakon što ga je Trump prikazao kandidatom za ministra spoljnih poslova, Tillerson je na sastanku Komiteta za vanjske odnose u Senatu odgovorio na pitanja senatora u vezi vanjske politike SAD-a.

Odgovarajući na pitanje u vezi toga da li je okončano ¨liderstvo¨ SAD-a na Bliskom istoku nakon građanskog rata u Siriji, Tillerson je kazao da SAD, ukoliko želi da opet postane dominantna zemlja u regiji, treba ponovno uspostaviti saradnju sa ¨saveznicima i prijateljima¨ u regiji.

Istakavši da su politike koje vode Turska, Rusija i Iran u Siriji od velike bitnosti, Tillerson je kazao:

¨ Kada je u pitanju Sirija trebamo sarađivati sa predsednikom Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom. Turska je naš stari NATO saveznik. U regiji se strepi od politike SAD-a i svi su se okrenuli prema Rusiji. Rusija nije trajni saveznik. Treba se pokazati da Rusija nije trajni saveznik. Saveznik Turskoj su SAD¨.

Rekavši da se treba voditi zajednička borba protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji, Tillersen je kazao da sirijski predsednik Bešar Asad treba napustiti vlast te dodao:

¨Nakon Asada ćemo odlučiti šta će se dogoditi¨.Povezane vesti