Skoro tri decenije od proglašenja nezavisnosti Palestine: Svečana parada u Hebronu

Palestina je delimično priznata država na Bliskom istoku. Službeno je nastala unilateralnim usvajanjem deklaracije o nezavisnosti koju su 15. novembra 1988. u egzilu u Alžiru donele Palestinska oslobodilačka organizacija i Nacionalno veće Palestine

Skoro tri decenije od proglašenja nezavisnosti Palestine: Svečana parada u Hebronu

Povodom 29. godišnjice nezavisnosti Palestine u Hebronu na Zapadnoj obali upriličena je svečana parada palestinskih sigurnosnih snaga.

Palestina je delimično priznata država na Bliskom istoku. Službeno je nastala unilateralnim usvajanjem deklaracije o nezavisnosti koju su 15. novembra 1988. u egzilu u Alžiru donele Palestinska oslobodilačka organizacija i Nacionalno veće Palestine.

Međunarodno-pravni status priznat joj je u novembru 2012. nakon glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), kada je Palestini dodeljen status države posmatrača u UN sa 138 glasova za, devet protiv i 41 suzdržanih.

Palestina se sastoji iz dve odvojene teritorijalne celine - Pojasa Gaze i Zapadne obale. Ova dva dela Palestine razdvaja teritorija Izraela. Povezane vesti