Zbog Trumpove odluke protesti u Istočnom Jerusalimu i Zapadnoj obali

Tokom demonstracija intervenirale su i izraelske snage koje su koristile suzavac i municiju.

Zbog Trumpove odluke protesti u Istočnom Jerusalimu i Zapadnoj obali

U Istočnom Jerusalimu, ali i Zapadnoj obali organizirani su protesti zbog odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Veliki broj Palestinaca okupio se nedaleko od Vrata Damaska, jednog od glavnih ulaza koji vodi do starog dijela okupiranog Istočnog Jerusalima.

Palestinci su tom prilikom uzvikivali slogan ”Dušu za Jerusalem” i tome slično, a intervenirala je i izraelska policija. Na ulicama Jerusalema i dalje je moguće primijetiti tenzije.

Na desetine izraelskih policajaca pozicionirani su na ključnim pozicijama u Istočnom Jerusalimu.

Na demonstracijama u Hebronu intervenirala je izraelska vojska, a kako tvrde očevici izraelske snage su koristile suzavce, kao i municiju, na što su Palestinci uzvratili kamenjem.

Trump je na konferenciji za novinare održanoj sinoć kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalim zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela.

Izrael je Istočni Jerusalim okupirao 5. juna 1967. godine, a 1980. je Jerusalim jednostrano proglasio glavnim gradom. Iste godine usledila je reakcija Veća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) koje je donelo rezoluciju 478 i proglašenje nazvalo ništavnim.

Ambasade svih zemlja koje su priznale izraelsku administraciju nalaze se u Tel Avivu. SAD je Trumpovim potezom postao prva zemlja koja je Jerusalem priznala kao glavni grad Izraela. Ova odluka američkog predsednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija.Povezane vesti