U Jemenu ima 20 hiljada maloljetnih ratnika

Ministar Kemal potvrdio je da se više od dva miliona maloljetnika koristi kao radna snaga u zemlji u kojoj oko tri godine traje građanski rat.

U Jemenu ima 20 hiljada maloljetnih ratnika

Oko 20.000 maloljetnika pobunjenici šiitskog pokreta Husi u Jemenu koristili su kao ratnike, podaci su Ministarstva za socijalna pitanja i rad ove zemlje.

Ministar Ibtihac el-Kemal potvrdio je da se više od dva miliona maloljetnika koristi kao radna snaga u zemlji u kojoj oko tri godine traje građanski rat. 

Istakao je i da protivno svim međunarodnim sporazumima i zakonima koji štite decu oko 20.000 maloljetnika je korišteno u svrhe ratovanja. 

Husi su delom ili u potpunosti uništili više od 2.300 škola u zemlji, a oko 1.500 obrazovnih institucija koriste kao zatvore ili vojne kasarne. 

Ministar Kemal podelio je i podatak da više od 4,5 miliona dece u zemlji nije u mogućnosti pohađati nastavu. 

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika. Od tada su Husi na Saudijsku Arabiju ispalili preko stotinu raketa.

Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata vlada Jemena deluje iz lučkog grada Adena.Povezane vesti