Vanredni sastanak na Samitu lidera NATO-a zbog Trumpovih pretnji

Lideri Sjevernoatlanskog saveza (NATO) prekinuli su redovno zasjedanje na Samitu u Briselu i održali vanredni sastanak zbog prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa o mogućem istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz te organizacije

Vanredni sastanak na Samitu lidera NATO-a   zbog Trumpovih pretnji

Lideri Sjevernoatlanskog saveza (NATO) prekinuli su redovno zasjedanje na Samitu u Briselu i održali vanredni sastanak zbog prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa o mogućem istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz te organizacije.

Njemačka državna novinska agencija DPA javlja da je američki predsjednik Trump zaprijetio liderima saveznih zemalja da će SAD napustiti NATO ukoliko svi saveznici ne povećaju izdvajanja za odbranu.

Neimenovani izvor iz NATO-a javio je da je to izazvalo pometnju na redovnoj sjednici na kojoj je raspravljano o situacijama u Gruziji i Ukrajini.

Isti izvor javio je da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pauzirao redovno zasjedanje i lidere 29 članica okupio na vanrednom sastanku kako bi raspravljali o Trumpovoj prijetnji.

U međuvremenu, Trump je na Twitteru objavio poruku u kojoj navodi kako NATO saveznici odmah trebaju povećati izdvajanja za odbranu na dva posto, a da taj prag zatim treba povećati na četiri posto.

Međutim   nakon ovih tvrdnji na konferenciji za medije Trump je rekao:"Ameriku mogu isljučiti iz NATO-a ali za tim nema potrebe jer su prihvatili povećanje izdvjanja za odbranu."

 


Tagovi: Trump , samit , NATO

Povezane vesti