100 dana od ubistva saudijskog novinara: Ubistvo Khašogija mora biti predmet međunarodne istrage

Predstavnici Amnesti Internationala održali su danas u Istanbulu konferenciju za medije, a  povodom 100 dana od brutalnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khašogija. Konferencija za medije održana je ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

100 dana od ubistva saudijskog novinara: Ubistvo Khašogija mora biti predmet međunarodne istrage

100 dana od ubistva saudijskog novinara: Ubistvo Khašogija mora biti predmet Ubistvo Khašogija koje se dogodilo pred očima celog sveta mora biti predmet međunarodne istrage, poručila je danas u Istanbulu Goksu Ozahishali, predstavnica Amnesti Internationala u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA). 

Predstavnici Amnesti Internationala održali su danas u Istanbulu konferenciju za medije, a  povodom 100 dana od brutalnog ubistva saudijskog novinara Jamala Khašogija. Konferencija za medije održana je ispred saudijskog konzulata u Istanbulu, odnosno zgrade u kojoj je Khašogi ubijen. 

Ozahishali je poručila da kao aktivisti i zaštitnici ljudskih prava ispred Amnesti Internationala traže pravdu za Khašogija koji je podigao svoj glas za slobodu govora u arapskom svetu. 

"Turski zvaničnici su pokrenuli istragu u vezi s sudbinom novinara Khašogija i došli do zaključka da je Khašogi udavljen u zgradi konzulata i da je nakon toga njegovo telo raskomadano. Telo brutalno ubijenog Khašogija još uvek nije pronađeno. Upravo iz tog razloga, na 100. dan od njegovog ubistva, danas smo ime ulice u kojoj je poslednji put viđen simbolično promenili u 'Jamal Khašogi'. Ovim simboličnim korakom ponovo šaljemo naš poziv za pravdu", poručila je Ozahishali.

- Saudijska istraga samo formalnost - 

Govoreći i o istraži koju su pokrenule saudijske vlasti, Ozahishali je istakla kako smatraju da je ona samo formalna i prividna. 

"Nakon ubistva Jamala Khašogija, oči celog sveta uprte su prema Saudijskoj Arabiji i princu Salmanu. Saudijske vlasti pokrenule su 'prividnu' istragu i mi ne verujemo da će po tom pitanju biti vođen jedan pravedan proces", poručila je Ozahishali, i naglasila kako saudijski zvaničnici preko ubistva Khašogija siju strah prema zaštitnicima ljudskih prava i novinarima u drugim zemljama sveta. 

Pohvalila je turske zvaničnike koji ulažu značajne napore kako bi se rasvetlio slučaj ubistva Khašogija, i dodala:

- Poziv na međunarodnu istragu - 

"No, ubistvo Khašogija koje se dogodilo pred očima celog sveta mora biti predmet međunarodne istrage. Amnesti International poziva još jednom da Ujedinjene nacije pokrenu nezavisnu istragu u vezi s ubistvom i svim zločinima počinjenim u sklopu tog ubistva." 

Ozahishali je podsetila kako su najviši turski zvaničnici ranije ukazivali na to da je potrebno da o slučaju ubistva Khašogija treba biti vođena međunarodna istraga, prvenstveno turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. 

Današnji skup u Istanbulu podržao je i turski predstavnik Reportera bez granica (RSF) Erol Onderoglu. 

Nakon izjave za medije, prisutni su ime ulice ispred saudijskog konzulata koja nosi ime "Akasjali Sokagi" simbolično promenili u "Jamal Khašogi". 

Jamal Khašogi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. 

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat i da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno. 

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. 

 Povezane vesti