Kavcinski :" Sablasna tišina Evrope nakon pokušaja vojnog udara 15.jula u Turskoj "

Član Doma  Ujedinjenog Kraljevstva i specijalnog komiteta za spoljne odnose Daniel Kavcinski koji vrši istraživanje u vezi sa pokušajem vojnog udara u Turskoj,dao je izjave za TRT World u vezi stava Evrope povodom događaja nakon 15. jula.

Kavcinski :" Sablasna tišina Evrope nakon pokušaja vojnog udara 15.jula u Turskoj "

Član Doma  Ujedinjenog Kraljevstva i specijalnog komiteta za spoljne  odnose Daniel Kavcinski koji vrši istraživanje u vezi sa pokušajem vojnog udara u Turskoj, je u reportaži za TRT World dao izjave u vezi stava Evrope povodom događaja nakon 15. jula kada je izvršen pokušaj vojnog udara.

Kako Ujedinio Kraljevstvo tako i evropske prestolnice su u vezi pokušaja vojnog udara u Turskoj bili u „ sablasnoj tišini koja je sve ostavila gluvim “ , naglasio je Kavcinski, i tom prilikom ukazao na bitnost Turske za samu Evropu. Na pitanje da li postoji opasnost od toga da Evropa i samo Ujedinjeno Kraljevstvo izgubi saveznika, Kavcinski je kazao da svaki normalan čovek se treba bojati takve mogućnosti i dodao da prosperitet Turske se ne treba posmatrati kao nebitna stvar time što je ova zemlja vezana za NATO alijansu.

Turska je jedina prepeka koja razdvaja Evropu od ISIL-a ,  i gubljenje Turske kao partnera bi bila pogubna stvar za Evropu. Nakon što je Turska na nepoznat način oborila ruski avion na granici prema Siriji i krize koja se javila, Rusija je na veoma hitar i brz način reagovala kako bi obnovila odnose sa Turskom. I pored toga što se dvije zemlje ne nalaze u problematičnim stvarima, Rusija i Turska su shvatile bitnost razvoja dobrih odnosa.

Turska se nikada ne smije uzeti za olako, i to bi za Zapadne zemlje moglo izazvati nevjerovatno loše posljedice.

 

 

 

Ukoliko Turska smatra da se osjećaju ostavljeni usamljeni kako od strane kolega i parlamenata Zapadnih zemalja, potrebno je da ovim ljudima ponovo povratimo poljuljano poverenje.

 

Kavcinski se na kraju obratio zemljama Evrope koju upućuju kritike Turskoj :“ Želim da pomisle šta bi oni uradili kada bi 241 građanin  Ujedinjenog Kraljevstva bio ubijen i kada bi se gađala državna skupština, i kada bi ih napale sile koje se imale za cilj da razbiju demokratsku volju naroda. Želim da da sve upitam kako bi se mi ponašali i kakvu bi reakciju pokazali u ovakvoj poziciji“.

 

 „Ponosim se turskim narodom „

Kavcinski je kazao da je za poziv predsjednika i premijera Turske da narod  izađe na ulice bila potrebna velika hrabrost, i još jednom ukazao veliko poštovanje prema turskom narodu.

„Divimo se turskom narodu“

 Kavcinski, koji je rekao da je bila potrebna hrabrost koju su iskazali predsednik i premijer Turske kada su pozvali narod na ulice, dodao je kako se oni dive kako predsjedniku i premijeru, tako i turskom narodu koji je zaustavio pokušaj vojnog udara.

„Nema sumnje da je pokret Gulen umješan u ovaj pokušaj vojnog udara“

Kavcinski je podvukao da iako su na početku istrage, nema sumnje da je pokret Gulen umješan u pokušaj vojnog udara. Uz napomenu da želi da bude zabileženo, dodao je još jedno upozorenje; naime, rekao je da je pokret Gulen prisutan svuda u svetu te da je i Evropa oči u oči sa opasnošću.

Kavcinski se dotakao i zahteva koji je Turska uputila SAD za izručenje Gulena te rekao:“Nadam se da će predsednik SAD-a proučiti ovaj zahtev jer Turska igra veoma bitnu ulogu u čišćenju Sirije i Iraka od ISIL-a. Skoro mi je irački ambasador u govorio o veoma bitnim stvarima koje je Turska uradila protiv ISIL-a. Po mom mišljenju, SAD bi trebale da slušaju zahtev Turske kako bi je imali za saveznika, ne samo zbog njenog zalaganja u borbi protiv ISIL-a već i zbog toga što je bitna članica NATO-a.

Evropa Tursku treba zadržati kao strateškog partnera

Istakavši da je Turska, zbrinjavanjem na milione sirijskih izbjeglica i pružanjem zdravstvenih usluga učinila nešto jako humano, Kavcinski je kazao da je EU bila neuspešna u upravljanju izbegličkom krizom. Rekao je da je kriza prevaziđena zahvaljujući Turskoj i da se Turska treba očuvati kao strateški partner.

Sramotan je neuravnotežen odnos Evrope prema turskom članstvu

Podsetivši da je Ujedinjeno Kraljevstvo donelo odluku da se odvoji od Evrope, Kavcinski je kazao da je sramotan neuravnotežen stav Evrope prema članstvu Turske i dodao:

¨Turci su pokazali veliko strpljenje prema EU. Osim toga, mislim da neki birokrati u Briselu nisu razumeli pritisak i poteškoće pod kojima se trenutno nalazi turska vlada. Jako je pogrešno što se Turska ne tretira kao druge zemlje kandidati¨.

Kavcinski je kazao da će u januaru posetiti Tursku gde će produbiti svoje radove i studije.

 

 


Tagovi: Kawczynski

Povezane vesti