Erdogan: Odgovornost svih muslimana je da se zauzmu za palestinsko pitanje

Predsednik Erdogan je održao govor na simpozijumu Platforma Jerusalema koji je održan u Istanbulu

Erdogan: Odgovornost svih muslimana je da se zauzmu za palestinsko pitanje

 

Predsednik Erdogan je održao govor na simpozijumu Platforma Jerusalema koji je održan u Istanbulu.

Sažetak predsednikovog govora:

 • Čuvanje naše prve kible, Mesdžid-i Akse, nije dužnost samo palestinske dece, koja osim stisnutih pesnica u rukama nema nikakvo drugo oružje. Očuvanje Palestine, očuvanje Jerusalema je zajedničko pitanje svih muslimana.
 • Naša očekivanja su usmerena tome da se odmah učine koraci kako bi se povratila teritorija koja im pripada iz istorije, a ne da se vrši pritisak nad narodom. Nećemo ostati nemi pred onima koji ruše svetost Harem-i Šerifa i koji sprečavaju muslimane da u njemu obavljaju svoje ibadete.
 • Materijalno i duhovno Jerusalem ne trebamo ostaviti. Kao što je bio slučaj i do sada, i u buduće ćemo pružati svaku vrstu podrške Jerusalemu. Radićemo svim snagama kako bi oporavili Palestinu, kako bi očuvali svetost Mesdžid-i Akse.
 • U Palestini je svakog dana prisutan zulum i pritisak. Ova nepravda traje već pola veka ı to pred očima celog sveta.
 • Sve dok se ne promeni postojeća slika islamskog sveta koji broji milijardu i 700 miliona ljudi, neće biti trajnog mira i spokoja. U srži mnogih problema leži činjenica da je ljudima oduzeto pravo. Ni odluke UN-a nisu bile dovoljne da se otkloni ova nepravda. U sistemu u kojem važi pravo superiornosti ni jedna odluka se ne provodi.
 • Od 1948. godine vodi se politika pritiska, izgona, rasizma. Savet bezbednosti UN-a nije pokazao nikakvu ozbiljnost za palestinsko pitanje.
 • Sve dok se ne zaceli ova rana u srcu Bliskog istoka ne može se govoriti o spokojstvu i miru u regiji.
 • Diskusije u vezi ezane koje su vođene u skorije vreme su jako opasne. Ove diskusije nisu povredile samo Palestince, već celi muslimanski svet. Strepnje u vezi ove teme i opasne rezultate koje bi donelo usvajanje ove uredbe preneli smo izraelskim zvaničnicima.
 • Jedino rešenje za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku je formiranje Palestinske države na temelju granica iz 1967. godine čija će prestonica biti istočni Jerusalem. Zbog toga međunarodna zajednica mora povećati podršku Palestini.
 • U Siriji je do sada stradalo blizu milion ljudi. Smrt i dalje hara ovom zemljom, bez obzira da li su u pitanju žene, deca, muškarci... Gde je UN, šta radi? Bili smo strpljivi ali smo na kraju tog strpljenja zajedno sa Vojskom za slobodnu Siriju ušli u ovu zemlju. Tamo smo ušli da donesemo pravdu.
 • Postoji Savet bezbednosti UN-a koji je formiran u okviru uslova Drugog svetskog rata. Uslovi su se promenili. U Savetu se trebaju predstavljati i kontinenti i sve verske grupe. To mora biti tako ako će UN zaista da uspostavlja i deli pravdu. No, trenutno, u ovim uslovima, ne očekujem pravdu od UN-a.
 • Moj narod je 15. jula pokazao da moderno naoružanje nema nikakvu funkcionalnost. Zbog čega? Jer su sa verom išli u smrt. Te noći smo imali 248 šehida. 2.193 građana su postali gazije. Ali, hvala Allahu, teroristička organizacija FETO nije uspela da ispuni svoj cilj, i neće ni uspeti.

 Povezane vesti