Erdogan: Alija Izetbegović istoriju nije ograničavao svojim vekom

Predsednik Republike Turske Recep Tajip Erdogan govorio je o posjeti prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegovića, dan prije njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.

Erdogan: Alija Izetbegović istoriju nije ograničavao svojim vekom

ISTANBUL (AA) - Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan govorio je danas o poseti prvom predsedniku RBiH Aliji Izetbegovića, dan pre njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio. Erdogan je za Aliju Izetbegovića kazao kako istoriju nije ograničavao svojim vekom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u Istanbulu govorio na sastanku Međunarodnog civilizacijskog veća, a tom prilikom se prisetio i prvog predsednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, od čije je smrti jučer navršeno 14 godina.

Turski predsednik je podsetio kako je Izetbegovića posetio u bolnici samo dan njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao: “Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”. Erdogan je nastavio:

“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. veka na ovamo”.

Dodao je kako ova oporuka rahmetli Alije Izetbegovića, koji je osim veliki državnik, bio i jedan od najvažnijih islamskih mislilaca našeg veka, nipošto nije bio samo jedan izraz njegove ljubaznosti.

“Oni koji istoriju ne ograničavaju periodom koji su sami živeli, oni koji uspevaju izgraditi most između prošlosti i budućnosti, oni drugačije gledaju na svoju budućnost. I rahmetli Alija je tako gledao. Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspektive", rekao je Erdogan. 

 Povezane vesti