Stoltenberg: Turska je članica NATO-a koja je pretrpela najviše terorističkih napada

Ističući da NATO kroz različite platforme podržava Tursku, Stoltenberg se zahvalio na borbi koju Turska vodi odlučno protiv svih terorističkih organizacija u regiji.

Stoltenberg: Turska je članica NATO-a koja je pretrpela najviše terorističkih napada

Generalni sekretar Severnoatlanskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio danas da ta organizacija pozdravlja transparentnost koju Turska pokazuje u provedbi vojne antiterorističke operacije “Maslinova grana“ na krajnjem severozapadu Sirije.

U okviru zvanične posete Turskoj, Stoltenberg se jutros sastao s turskim ministrom odbrane Nurettinom Caniklijem, a zatim i sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom sa kojim se obratio i novinarima.

“Ministar Cavusoglu me informisao o Maslinovoj grani i zahvalan sam Turskoj koja ustrajava u transparentnosti te operacije“, kazao je Stoltenberg.

“Maslinova grana“ je operacija koju su turske oružane snage u saradnji sa Slobodnom vojskom Sirije pokrenule s ciljem neutralizacije terorista YPG/PKK-ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

Prvi čovek NATO-a Stoltenberg kazao je da je Turska dosta doprinela koalicionoj borbi protiv terorizma, iako je i sama suočena s ozbiljnim izazovima.

“Niti jedna druga članica NATO-a nije pretrpela toliko terorističkih napada kao Turska. Ona je ujedno i saveznik koji je naviše izložen nestabilnosti u ovoj regiji“, kazao je Stoltenberg.

Ovo je Stoltenbergova sedma poseta Turskoj, a istakao je da je i to znak koliko značaja NATO predaje Turskoj kao članici.

Ističući da NATO kroz različite platforme podržava Tursku, Stoltenberg se zahvalio na borbi koju Turska vodi odlučno protiv svih terorističkih organizacija u regiji.

Glavna tema Stoltenbergove posete je priprema julskog samita NATO-a koji će se održati u Briselu, a s turskim zvaničnicima je razgovarao i o situaciji u Siriji, Libiji i drugim regijama.

Stoltenberg je ponovio da su SAD, Francuska i Velika Britanija izvijestile NATO o napadu koji su izvele nakon hemijskog napada na civile u sirijskoj Dumi.

“Cilj napada je smanjenje kapaciteta sirijskog režima da ponovi takve napade na civile. NATO najoštrije osuđuje Assadov režim zbog stalne upotrebe hemijskog oružja“, poručio je Stoltenberg.

Ističući da su sve članice podržale te napade, Stoltenberg je kazao da odgovorni za upotrebu hemijskog oružja u Siriji moraju biti procesuirani.

“Naravno da NATO podržava rad pod okriljem Ujedinjenih nacija u kontekstu pronalaska mirnog rešenja sirijske krize“, zaključio je Stoltenberg.

 

 Povezane vesti