Erdogan: Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima celog sveta

Naglasio je kako je neprihvatljivo ugrožavanje ljudskih života i nasrtanje na nevine ljude, dodajući da međunarodna zajednica treba učitini sve potrebno pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) u cilju rešavanja problema.

Erdogan: Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima celog sveta

Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u sredu je, povodom najnovijih dešavanja u Jerusalemu i Gazi, obavio niz telefonskih razgovora s najvišim zvaničnicima sveta.

Turski predsednik je obavio telefonski razgovor s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su poslednja dešavanja u Palestini.

Prema informacijama iz izvora bliskih Uredu predsednika Turske, dvoje lidera razgovarali su o temama premeštanja ambasade SAD-a u Jerusalem, kao i napadima izraelske vojske na Palestince.

Erdogan je informisao Merkel o vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će biti održan u petak u Istanbulu. Turski predsednik je tokom razgovora istakao kako je od velikog značaja da ovo pitanje nastavi pratiti međunarodna zajednica, u sklopu Ujedinjenih naroda.

Takođe, Erdogan je o dešavanjima u Gazi telefonom razgovarao i s predsednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Izvori iz ureda turskog predsednika navode kako su tema razgovora bili izmeštanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Tel Aviva u Jerusalem, ali i tenzije do kojih dolazi u regiji nakon što su izraelske snage napale Palestince u Gazi.

Dva predsednika saglasna su kako je izrazito važno da muslimani na vanrednom sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će se u petak održati u Istanbulu, zauzmu zajednički stav.

Predsednik Republike Turske razgovarao je i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o poslednjim dešavanjima u Gazi.

Erdogan i Putin su razgovarali o premeštanju ambasade SAD-a u Jerusalem kao i o napadima izraelskih policajaca na palestinske demonstrante u Gazi.

Erdogan je tokom razgovora istakao da je krajnje sramotno da su Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima celog sveta.

Dvojica predsjednika su takođe razgovarala i o vanrednom samitu Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će 18. maja biti održan u Istanbulu.

Osim toga, Erdogan je o poslednjim dešavanjima u Jerusalemu i Gazi telefonom razgovarao i s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Iz Kabineta turskog predsednika su naveli da je Erdogan tokom razgovora istakao da je neprihvatljivo narušavanje statusa Jerusalema kojeg svetim gradom smatraju pripadnici tri monoteističke religije.

Istakao je da su brutalni napadi na bespomoćne Palestince u Gazi krajnje sramotan postupak.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je tokom razgovora izrazio duboku zabrinutost zbog poslednjih dešavanja.

Naglasio je kako je neprihvatljivo ugrožavanje ljudskih života i nasrtanje na nevine ljude, dodajući da međunarodna zajednica treba učitini sve potrebno pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) u cilju rešavanja problema.

Na kraju je istakao da je uslov za mir dvodržavno rešenje prema kojem bi Jerusalem imao specijalni status.

Izraelske snage su usmrtile 62, a ranili najmanje 3.000 Palestinaca koji su učestvovali na masovnim demonstracijama organizovanim u znak protesta na izmeštanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i znak sjećanja na Nakbu (Veliku katastrofu).Povezane vesti