Ibrahim Kalin: Nema mira bez pravde

Mir kao trajna vrednost može se postići jedino ako se temelji na pravdi. Sve druge opcije su osuđene na propast

Ibrahim Kalin: Nema mira bez pravde

Pokojni Anthony Shadid, novinar koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, a koji je umro tokom 2012 godine od napada astme dok je pratio sirijski rat, jednom je primetio da je jedna reč koju neprestano čujete kada idete na Bliski Istok i u muslimanski svet nije demokratija, građanska prava ili čak sloboda, već "pravda". Ovo nije slučajan zaključak. On ide u srce problema ne samo u muslimanskim zemljama nego i u svetu kao celini. Ponavlja se jednostavna, ali temeljna ideja da ako nema pravde ne može biti ni mira, ni reda ni sigurnosti.

Uzmimo palestinsko pitanje. To je najduža konstantna okupacija moderne povesti. Saga palestinskog naroda nema nikakav ekvivalent u bilo kojem drugom političkom sukobu u 20. veku. Od 1948. bezbrojne inicijative traže rešenje sukoba. Nacije su otišle u rat protiv tog pitanja. Ali nijedna mirovna inicijativa nije uspela završiti sukob. Zašto? Suprotno onome što tvrde izraelski propagandisti, nije zato što Palestinci i Arapi nisu zainteresirani za mir ili zato što Izrael nema partnera za mir. Već zato što takozvani mirovni predlozi uvek nemaju temeljni element pravde za Palestinu. Deljenje palestinske zeme i lišenje Palestinskih temeljnih prava na sigurnost za sigurnost Izraela ne može dovesti do održivog mira jer se ne temelji na pravdi. Trajni mir će biti moguć ako i samo kada Palestinci dobiju svoja prava, tretiraju se ravnopravno i pošteno. Nijedna sigurnosna razmatranja ili politička žurba neće promeniti tu činjenicu.

Sirijski rat je još jedan slučaj kada će političko rešenje biti moguće samo kada se zasniva na pravdi za sve. Uz pomoć svojih saveznika, sirijski režim može tvrditi da je osvojio rat. Ali to ne čini poštenim ili legitimnim. Režimski besramni pokušaji da se sirijska opozicija izbriše s terena i sa pregovaračkog stola neće dovesti mir i stabilnost u Siriju. Trajan mir biće moguć samo kada se svi Sirijci tretiraju pošteno i ravnopravno.

Isti princip se primenjuje na sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja sveta. Činjenica da sadašnji ekonomski sistem čini bogate zemlje bogatijim i zadržava siromašne u beskrajnom vrtlogu siromaštva svet ne čini boljim mestom za život.

U islamskoj intelektualnoj tradiciji pravda znači "stavljanje stvari na njihovo pravo mesto". Sve treba staviti na svoje mesto. Priznati svakome njegovo pravo bez obzira na njegov status, etničku pripadnost ili religiju. Ovaj univerzalni princip, drži društva zajedno. Kao društveno-politički princip, održava red i stabilnost..

U ovom širem smislu mir ne može biti samo odsustvo rata, jer nije dovoljno sprečiti konflikt privremeno doći do mira. Moraju imati druge elemente koji bi učinili mir trajnom stvarnošću. Ono što neki naučnici nazivaju "pozitivnim mirom" podrazumeva etičke i političke principe sa kojima mir može trajati i obezbediti sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve. Ovo nas vraća na princip pravde, tj. stavljanje sve na svoje mesto i davanje svega što je potrebno.

Ovo su bile teme o kojima se raspravljalo na drugom TRT Svetskom forumu održanom u Istanbulu 3-4. oktobra na temu "Zastupanje mira i sigurnosti u fragmentiranom svetu". Skupljajući svetske lidere i vodeće stručnjake, Forum je poslao snažnu poruku o miru, redu, bezbednosti i pravdi. U obraćanju na završnoj sesiji, predsednik Erdogan je naglasio svoje čvrsto uverenje u mirni svetski poredak zasnovan na pravdi. Od sadašnje strukture UN-a i članstva Turske u EU do sirijskog rata i palestinskog sukoba, on je istakao tursku globalnu mirovnu diplomatiju koja traži mir i pravdu ne samo za moćne i bogate već i za sve nacije sveta u sve haotičnijem i neuređenom svetu. 

U svetu u kojem se iz dana u dan povećava obostrana zavisnost, niko nije bezbedan ako svi nismo bezbedni. Sve dok se bogatstvo pravedno ne rasporedi nijedan narod neće osetiti prosperitet u pravom smislu te reči. Svet bez pravde ne može biti bezbedan za sve nas. Samo će doći do većih sukoba. I svi će osećati strah i nesigurnost.

Mir kao trajna vrednost može biti uspešan samo ako se oslanja na pravdu. Sve ostale alternative su osuđene na propast. Istorija modernih sukoba je istina zasnovana na ovoj jednostavnoj činjenici.


Tagovi: Kalin , Palestina

Povezane vesti