Čavušoglu izjavio da će Turska, u skladu s međunarodnim pravom, nastaviti borbu protiv terorizma

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu najavio je ponovno otvaranje konzulata Turske u Basri i Mosulu, u Iraku

Čavušoglu izjavio da će Turska, u skladu s međunarodnim pravom, nastaviti borbu protiv terorizma

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je kako će njegova zemlja, u skladu s međunarodnim pravom nastaviti borbu protiv terorizma gde god se teroristi nalazili.

Čavušoglu se tokom zvanične posete Iraku, sastao s predsednikom te zemlje Barhamom Salihom. Nakon susreta organizovana je konferencija za novinare na kojoj je turski ministar kazao kako je poseta realizirana kako bi se još jednom naglasila podrška Turske Iraku.

Dodao je kako je razgovarano o ponovnoj izgradnji Iraka, razvoju ekonomskih odnosa, trgovini i investicijama. Pojasnio je kako su saglasni da je potrebno zajednički delovati u borbi protiv terorizma.

”Ponovo otvaramo konzulate u Basri i Mosulu, koje smo ranije morali zatvoriti iz sigurnosnih razloga”, rekao je Čavušoglu.

Turski ministar je istakao kako Irak i Turska nisu samo susedne, nego i bratske zemlje te da trebaju sarađivati.

Upitan za operacije Turske usmerene protiv terorističke organizacije PKK, Čavušoglu je kazao kako će njegova zemlja skladu s međunarodnim pravom nastaviti borbu protiv terorizma, gde god se teroristi nalazili.

”Ova borba nije kršenje teritorijalne celovitosti Iraka, nije napad, već naše pravo koje proističe iz međunarodnog prava. Ovu borbu ćemo nastaviti i s iračkom vladom nakon njenog formiranja“, dodao je Čavušoglu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske osvrnuo se i na slučaj nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija i podsetio kako je tursko tužilaštvo pokrenulo opsežnu istragu u kojoj sudjeluju i obavještajna sužba te sve nadležne institucije.

“Zbog toga što se ovo desilo u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije, želimo blisku saradnju sa Saudijskom Arabijom. Saudijska Arabija treba sarađivati s nama. Činjenice utvrđene istragom podelićemo sa celim svetom“, poručio je Čavušoglu.

 


Tagovi: Turska , Irak , Čavušoglu

Povezane vesti