Šef turske diplomatije Čavušoglu razgovarao s američkim kolegom Pompeom

Diplomatski izvor iz Ankare je kazao kako su Čavušoglu i Pompeo razgovarali o temama o kojima su kasno sinoć takođe telefonom razgovarali i predsednici dve zemlje Erdogan i Trump

Šef turske diplomatije Čavušoglu razgovarao s američkim kolegom Pompeom

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu telefonom je razgovarao s američkim državnim sekretarom Mikeom POmpeom.

Diplomatski izvor iz Ankare je kazao kako su Čavušoglu i Pompeo razgovarali o temama o kojima su kasno sinoć također telefonom razgovarali i predsjednici dvije zemlje Recep Tayyip Erdogan i Donald Trump.

Iz ureda turskog predsjednika ranije je saopćeno da su Erdogan i Trump razgovarali o bilateralnim temama, borbi protiv terorizma, ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija i aktuelnoj situaciji u ratom zahvaćenoj Siriji.

U saopćenju se navodi kako su Erdogan i Trump razgovarali i o pravnom postupku u slučaju vezanom za američkog pastora Andrewa Bronsona, kao i o borbi protiv svih terorističkih organizacija, uključujući i FETO.

Erdogan i Trump potvrdili su odlučnost u normalizaciji i unapređenju tursko-američkih odnosa na svim poljima.

Sagovornici su također saglasni o neophodnosti implementacije tursko-američkog dogovora o sirijskoj regiji Manbij, kao i tursko-ruskog dogovora o demilitariziranoj zoni u Idlibu.

Erdogan i Trump saglasni su i o neophodnosti što skorijeg rasvjetljavanja svih detalja o ubistvu novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.Povezane vesti