Turska štampa

Pregled turske štampe

Turska štampa

List Yeni Šafak u vesti pod naslovom ¨SAD šalje delegaciju kako bi se rešila kriza oko viza¨ prenosi da se tvrdi da će naredne sedmice u Tursku doputovati delegacija iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Zvaničnici Ministarstva tvrde da će delegacijom predsedavati zamenik savetnika u ministarstvu vanjskih poslova, Johnathan Cohen. Američka ambasada je u nedelju uveče objavila saopštenje u kojem se navodi da je suspendovano izdavanje viza za turske državljane, nakon čega je Ambasada Turske u SAD-u objavila isti tekst i time saopštila da je i Turska suspendovala izdavanje viza za američke državljane.

List Star u vesti pod naslovom ¨Turska polaže nade u Sredozemlje; prva sondaža 2018¨ prenosi da je ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak na Samitu energetike u Antaliji izjavio da će se 2018. godine početi radovi na prvoj dubokoj sondaži nafte i prirodnog plina u Sredozemlju.

¨Polažemo velike nade u Sredozemnu regiju¨, izjavio je ministar Albayrak.

 

List Sabah u vesti pod naslovom ¨4 operacije protiv terorističkog koridora¨ prenosi da će Turska početi da sprovodi vojnu operaciju naspram pokušaja formiranja terorističkog koridora u Iraku i Siriji. Prvi cilj je da se Idlib očisti od svih terorističkih elemenata. Turske jedinice će formirati "promatračke tačke" u unutrašnjosti Idliba, a ruske snage u perifernim delovima.

List Vatan u vesti pod naslovom ¨Saradnja Turske i Irana u vezi razmene informacija¨ prenosi da će Turska i Iran započeti zajedničku borbu protiv terorističke organizacije PKK. Naime, ove dve zemlje će u cilju očuvanja bezbednosti svojih granica povećati saradnju na polju razmene informacija i koordinacije. Cilj prve etape saradnje je prekid fizičkih veza terorističke organizacije PKK.

List Haberturk u vesti pod naslovom ¨Tenk nacionalne proizvodnje Altay spreman za serijsku proizvodnju¨ prenosi da je savetnik odbrambene industrije Ismail Demir izjavio da očekuju ponude za tender koji je otvoren u vezi serijske proizvodnje tenka Altaya. Bivši ministar odbrane Fikri Išik je izjavio da će se tender za serijsku proizvodnju Altaya otvoriti u julu.Povezane vesti