Pregled štampe

Pregled turske štampe

Pregled štampe

List Sabah u vijesti pod naslovom “Istinska pravda je u Turskoj” prenosi da je predsjednik R.T.Erdogan oštro reagovao na neizručenje SAD lidera terorističke organizacije FETO/PYD, Fetullaha Gulena. Erdogan je rekao:”Političkom odlukom koju su donijeli idu ka pozivanju Turske na crtu. Ja ne poštujem ovakve njihove odluke i ne vjerujem im. Kod njih nema pravde. Pravda je ovdje.”

List Star u vijesti pod naslovom “Premijer Yildirim: Bit će 15  apelacionih  sudova”  prenosi da je premijer Binali Yildirim rekao da će se broj apelacionih sudova povećati na 15 i da će se u ime jačanja pravde i ubrzavanja pravnih procesa uskoro u Parlamentu doneti novi paket reformi.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Mi nećemo biti tu gdje je YPG” prenosi da je  ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao Turska neće učestvovati na sastanku u Sočiju ukoliko tamo budu predstavnici terorističke organizacije YPG. Istakao je također kako Iran i Rusija trebaju ispuniti obaveze u vezi s garancijama.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom “Za mučenje uličnih životinja kazna 4,5 godine zatvora” prenosi da je Ministarstvo pravde iznijelo prijedlog zakona protiv učetalih mučenja uličnih životinja u kome se navodi da će oni koji ubiju životinju bez razlike da li ima ili nema vlasnika, dobiti kaznu zatvora od 4,5 godine, a oni koji ubiju životinju čija je vrsta u opasnosti od izumiranja, će dobiti čak i do 7 godina zatvora.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom “Pravi se UNESCO katedra na univerzitetu” prenosi da se na Unisverzitetu Istanbul osniva katedra UNESCO. Osnivanjem ove katedre će se ostvarivati novi kulturni projekti. Ovim će se također dati prilika turskim akademcima i studentima da se ostvare i na međunarodnim platformama.Povezane vesti