Turska štampa

Pregled turske štampe

Turska štampa

List Yeni Šafak u vesti pod naslovom ¨Erdogan razgovarao sa Putinom¨ prenosi da su predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladmir Putin telefonom razgovarali o Siriji, ali i ekonomskim odnosima između dve zemlje.

Izvori iz ureda turskog predsednika istakli su kako su dvojica lidera u današnjem razgovoru ukazali na značaj postignuća ostvarenih mehanizmom u Astani kako bi se otvorio put političkom rešenju u Siriji.

Predsednici su izrazili i zadovoljstvo napretkom u projektima nuklearne centrale ”Akkuyu” i plinovoda ”Turski tok”.

 

List Haber Turk u vesti pod naslovom ¨Čavušoglu održao govor u Nemačkoj¨ prenosi da je u Dizeldorfu održana komemorativna svečanost povodom stradanja 5-člane turske porodice, koju su rasisti zapalili pre 25 godina. Na komemorativnoj svečanosti između ostalih prisustvovala je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ministar spoljnih poslova Čavušoglu je održao govor u kojem je ukazao na patnje sa kojima se susreću nemačke porodice i dodao:

¨Turci koji žive u Nemačkoj ovu državu smatraju svojom drugom domovinom i jedino što žele je da poseduju jednaka prava¨.

List Star u vesti pod naslovom ¨ASELSAN Asista počeo koristiti kao podmornicu¨ prenosi da je vojna elektronska industrija ASELSAN kao podmornicu počela koristiti interseptni sonarni sistem koji je dizajniran u cilju podmirivanja potreba turske mornarice.

List Sabah u vesti pod naslovom ¨Turisti dolaze u Antaliju¨ prenosi da je do 28. maja Antaliju posetilo 3 miliona turista koji su koristili vazdušni prevoz. Ove brojke su iza sebe ostavile turističke sezone 2015-2016-2017 i skoro stigle sezonu 2014. koja se do sada ubraja u najuspešnije turističke sezone u Turskoj.Povezane vesti